Напевно, у всіх геймерів хоч раз у житті наставав такий момент, що ігри більше не приносили стільки задоволення як раніше, чи не приносили його зовсім. Коли ви купуєте ігри, а ось бажання запускати їх особливо немає, і вони так і стоять на полицях, або лежать у вашій steam бібліотеці. Або коли запуск якоїсь онлайн гри увійшов у звичку, і ви кожного разу, щовечора, знову і знову запускаєте гру, не отримуючи від цього абсолютно ніякого задоволення, або навіть гірше, отримуючи від цього купу негативних емоцій.

Виявляється, що це досить розповсюджена проблема. Для цього навіть існує свій термін - відеоігрова імпотенція. Щоб переконатись у цьому достатньо пошукати відео на Youtube на цю тему англійською, наприклад. Та що там говорити, навіть я стикався з таким у своєму житті.

Якщо ж ви переживаєте такий стан зараз, то ця стаття саме для вас. У ній я зібрав кілька порад, які допоможуть вам розібратись у цій проблемі. Поради засновані на моєму власному досвіді, та на досвіді інших людей.

Спробуйте щось нове

Почнемо ми з найбільш банальної, але разом з тим і найбільш ефективної поради:  спробуйте щось нове.

Якщо ви все життя грали у мультиплеєрні онлайн шутери, чи MOBA ігри - спробуйте пограти у сюжетні, однокористувацькі проєкти.

Якщо ж ви завжди граєте у якийсь певний жанр, типу здебільшого шаблонних ігор від Sony (не в образу фанатам Sony) у відкритому світі з лазаням по кущах, спробуйте новий жанр, і байдуже що це буде, нехай навіть симулятор водія автобуса, чи якийсь містобудівельний менеджмент симулятор. Ви здивуєтесь, як ігри, які ви б раніше ніколи навіть не запустили б, можуть принести задоволення.

Часто здається, що ігри, які виходять зараз, не такі класні як ті, у які ви грали раніше. Тоді в чому проблема? Задайте собі питання: "Що мені заважає просто зараз піти та пограти в ігри дитинства?". Частіше за все відповіді не буде, тому сміливо влаштовуйте марафон ретро геймінгу для себе, і байдуже, скільки новинок ви пропустите, адже головне в іграх - це отримувати задоволення.

У тому випадку, коли вам дозволяють фінанси, спробуйте змінити те, як ви граєте в ігри. Наприклад, якщо ви все життя грали на ПК, то придбайте собі консоль, навіть минулого покоління. Хто знає, може можливість зручно розкинутись на дивані перед телевізором і повністю зануритись у гру це саме те, чого вам бракує. Адже з мого досвіду, мені все важче грати на ПК, адже тут робота, якісь свої проєкти, месенджери та багато інших відволікаючих факторів, а ось гейминг на консолі - це зовсім інша справа.

Якщо ж ви й так грали на консолях, або стандартні консолі вас не приваблюють - спробуйте Nintendo Switch. До речі, це те, що мені особисто допомогло пройти через вигорання до ігор. Ігри Nintendo унікальні та мало схожі на те, до чого ви звикли. В них все ґрунтується на геймплеї, і це саме те, що виявилось необхідним для мене. Zelda - це сама та гра, яка змогла пробудити в мені цікавість та бажання вивчати гру, як це було у дитинстві. Я провів у ній майже 80 годин і зараз з нетерпінням чекаю на сиквел.

Головне тут, це не боятись експериментувати, та пробувати щось нове. Не будуйте свої очікування від гри, виключно на візуальній частині чи на ще чомусь. Не рідко люди навіть не доторкаються до крутих ігор, тому що в них графіка погана, чи вони виглядають "по дитячому", хоча якась з цих ігор могла б зачепити більше, ніж багато “дорослих” тайтлів.

Спробуйте інді

Наступний наш пункт частково випливає з першого. Я зустрічав у своєму житті людей, які все життя грають виключно в ААА ігри. Їх можна зрозуміти, адже грають вони у те, про що говорять, та що рекламують. Однак, такі люди навіть не підозрюють, що поруч з ними існує цілий світ інді ігор, у якому, до речі, на багато більше сміливих ідей та унікальних проєктів. Зрозумійте мене вірно, серед ААА ігор є багато гідних, однак, це вже давно бізнес, а в будь-якому бізнесі в першу чергу важливі прибутки, а тому там все менше місця залишається творчості. У великих компаніях сидять цілі відділи аналітиків, які відфільтровують ідеї, щоб вони сподобались якнайбільшій кількості гравців, такому собі “середньостатистичному геймеру”, томі й ігри у них виходять “середньостатистичні”. Гляньте на головні релізи останніх років. Майже у всіх одна і та ж формула: відкритий світ, система луту, кольорове спорядження та зброя, скрині та аванпости розкидані по карті, а, і вишки, як я міг забути. Десь на фоні існує якийсь сюжет, і вся карта засипана знаками питання, де на вас чекають тонни посередніх, гріндових квестів. Тому що боси десь далеко у студіях вирішили, що це робоча формула, і ризики мінімальні. І такі ігри можуть бути хорошими, часто у них крута графіка, та дійсно дивовижні масштаби, однак, рано чи пізно ви від них втомитесь.

Саме тоді на ваш порятунок прийде інді сцена. Щось схоже було і у мене, тоді я випадково побачив Stardew Valley. Не можу сказати, що з початку гра мене сильно привабила, однак кількість позитивних відгуків змусили мене спробувати, і я в ній потонув. Тільки в Steam у мене більше 100 годин у Stardew Valley, не беручи вже до уваги Nintendo Switch на якому більше 40 годин. Цю гру створила всього одна людина, але вона подарувала мені більше емоцій, ніж багато крутих ААА ігор, створених величезними командами.

І це не єдина така гра. Зараз розквіт інді розробників. Існує безліч ігор, які можуть вам сподобатись, вам потрібно лише спробувати.

Створіть для себе челендж

Для багатьох гравців саме челендж стає мотивацією для проходження ігор. Якщо ви ніколи не пробували соулс-лайк ігор, спробуйте хоч одну. Можливо це саме те, що ви шукаєте. Якщо ж ви вже давній любитель соулс ігор, придумайте для себе челендж власноруч. Спробуйте, наприклад, пройти гру якимось незвичним способом, або встановіть модифікації на свою улюблену гру.

Якщо ж бажання тестувати свої нерви немає, є більш перевірений та давній метод - досягнення. Поставте собі ціль вибити всі ачівменти або платину з гри, яка вам подобається. До речі, підігріти інтерес до цього може допомогти наш сайт. На якому крім новин та статей ви також зможете знайти унікальну систему ігрових профілів. Наразі ви можете приєднати Steam, PlayStation, Xbox та GoG акаунти до вашого профілю на Gameverse. Після синхронізації ви зможете відстежувати всю свою ігрову статистику в одному місці, а також переглядати досягнення друзів, що також може підсилити бажання грати у відеоігри.

Організуйте своє ігрове місце

Як я і говорив раніше, концентрація дуже важлива під час геймінгу. Ніщо так не ламає задоволення від гри, як повідомлення, які сиплються в месенджер чи дзвінки на телефон. Особливо гостро це стосується людей, які працюють з дому. Щоб запобігти цьому, спробуйте розділити свої робочі та ігрові простори. Навряд чи вам вийде повністю розслабитись, якщо ви тільки закрили всі свої робочі програми, і не встаючи з робочого місця одразу запускаєте якусь гру. Допомогти в такому випадку може консоль, про що ми говорили раніше. Якщо ж такої можливості немає, спробуйте грати на геймпаді. Нехай клавіатура залишиться для роботи, а геймпад - для ігор На крайній випадок, створіть хоч окремий профіль для геймінгу в операційній системі, де не буде нічого, що нагадувало б вам про роботу, та робіть невеликі перерви між закінченням робочого для та геймінгом.

Також хорошою ідеєю буде візуально прикрасити ігрову зону, та запастись чимось смачним на час ігрової сесії, таким чином ви зробите маленьке свято зі звичайного вечора за улюбленою грою.

Не грайте наодинці

Чудовою порадою буде почати грати не на одинці. Запитайте своїх друзів та знайомих, можливо, серед них є геймери, які могли б скласти вам компанію. Якщо ж друзів, які поділяють з вами любов до відеоігор у вас немає, спробуйте знайти якусь ігрову спільноту та долучитись до неї. До прикладу, є багато дискорд серверів, де люди шукають компанію для спільного проходження ігор. Якщо вам вдасться знайти когось, це сильно підвищить ваш інтерес до ігор, адже разом з хорошим другом навіть у найгірших іграх можна отримувати задоволення.

Обмежте інформацію про індустрію

Це також те, з чим зіштовхнувся я. В минулому я особливо уважно слідкував за індустрією, дивився купу відео як ігри працюють в середині, як працюють анімації, як створюють моделі, геймплей, історії. Дивився інтерв’ю з розробниками, читав купу новин. І, врешті решт, замість того, щоб насолоджуватись грою, я просто бігав по карті і думав, о, прикольно, цікаво як вони зробили ось цю фічу, чи ось цю механіку. Розбираючись у тому, як ігри працюють, ви і самі того не помічаєте, як перестаєте вірити тому, що відбувається на екрані. Гра перестає сприйматись як щось цілісне, монолітне, а радше як набір модельок, що переміщуються по координатах та скриптів.

Якщо ви зараз стикаєтесь з чимось схожим, раджу максимально обмежити себе від інформації про ігрову індустрію з середини, та намагатись просто насолоджуватись грою, а не розбирати її на складові.

Не грайте

І, нарешті, найбільш дієвий, але разом з тим, і найбільш сумний варіант. Просто перестаньте грати. Якщо ігри для вас стали лише звичкою, за допомогою якої ви вбиваєте час - перестаньте це робити. Приділіть увагу іншим вашим хобі, приділіть більше уваги друзям чи родині, врешті решт просто спробуйте зайнятись чимось іншим. Не варто витрачати вільний час на те, що не приносить задоволення. Ваша нервова система могла просто адаптуватись до ігор, як до частини вашого життя, саме тому вони не викликають емоцій. Візьміть перерву, і з високою долею ймовірності, вам захочеться повернутись до геймінгу. Якщо ж ні, то це також абсолютно нормально. Люди змінюються, і, на жаль, час коли ви отримували задоволення від відеоігор міг пройти. Хоч і звучить це сумно, але це не добре і не погано, так працюють люди, і з цим нічого не вдієш, все що вам залишиться, це шукати нове зайняття, яке буде приносити вам стільки ж задоволення, як ігри раніше.