Після початку повномасштабного вторгнення ₚосії в Україну, для багатьох наших співгромадян особливо гостро стало питання про викорінення російськомовного контенту зі свого життя. І якщо з фільмами чи серіалами все не так і важко, адже більшість гучних фільмів виходять в українських кінотеатрах і мають українську локалізацію, то з іграми все важче. Адже, окрім українських компаній, мало хто перекладав ігри на українську, обмежуючись ₚосійською локалізацією, адже "і так поймут". Однак, все ж ігри українською існують. Як і говорилось раніше, здебільшого це ігри від українських студій, але не лише. До того ж у цій статті мова буде йти здебільшого про офіційну локалізацію, про фанатські переклади ігор на рідну мову поговоримо згодом, у наступних статтях.

Ігри українською мовою

Зауважу, що для того, аби трохи розбавити цей список, я буду брати не лише відомі, гучні ігри, про які всі й так знають, а і якісь ігри меншого масштабу, та навіть інді. Ну що ж, давайте перейдемо до списку ігор, які мають офіційний український переклад одразу "з коробки", тобто вам не доведеться розбиратись з встановленням перекладів. Просто купили, запустили і граєте рідною мовою. Ну що, перейдемо до списку.

Серія ігор Stalker

Серія Stalker має українську локалізацію

Звісно, ні один схожий список не обійдеться без такого мастодонта на українському ринку відеоігор як Сталкер. Це не просто крута гра, яку грали, напевно, більшість українських геймерів, це ще й гра, яка стала добрим популяризатором сталкерства, зони та України в цілому у західних гравців, тому крім розваги, ця серія ще й відіграла свою роль у культурному розвитку нашої країни за кордоном. Якщо ви ще досі не грали в сталкер, то в Steam є українська локалізація, бандл одразу з 3 частин, та ще й часто бувають великі знижки на цю серію.

Valheim

Valheim з українською локалізацією

Як я і говорив, у цьому списку будуть не тільки очевидні ігри. Як приклад цього - Valheim. Гра виживач, яка підняла чимало хайпу навколо себе не так давно. Я впевнений, що дуже багато геймерів з України грали в гру, або принаймні, чули про неї, але чи так багато з них знають, що гра перекладена нашою мовою? Гадаю, що ні. Якщо ви досі не спробували цей дійсно захоплюючий проєкт, то рекомендую придбати його, щоб підтримати розробників не з нашої країни, які пам'ятають про нашу мову та додають її у свої ігри. Особливо, якщо вам є з ким пограти, адже у грі передбачений кооператив, і досліджувати міфологічний скандинавський світ разом з вірним другом буде ще цікавіше.

Серія Metro

Серія ігор Metro

Ще одна гра, без якої не може обійтись ні один подібний список - це серія ігор Metro від української студії 4A Games. Це ще один чудовий шутер/виживач після апокаліпсису, проте цього разу у метро (що очевидно з назви), та ще одне підтвердження того, що ми маємо талановитих розробників. Однак, одним з мінусів гри є те, що події відбуваються у ₚосійській підземці, хоча враховуючи сетинг, у якому знаходять ці міста, можливо це не так вже й погано.

Half-Life: Alyx

Half life alyx має українські субтитри

Довгоочікувана нова частина Half-Life з підзаголовком Alyx, і лише для VR, чим засмутила багато гравців, особливо з України, адже не у всіх є можливість купити дорогий шолом, заради однієї гри. Однак є і позитив, адже гра має офіційний переклад рідною мовою. На жаль, лише текстовий, але це на багато краще, ніж не мати перекладу взагалі. Хоча цього слід було очікувати, адже Valve майже всі свої ігри перекладає українською. Як би інші розробники брали приклад з Valve, ми вже б давно мали переклади у більшості ігор.

Cossacks 3

  Cossacks 3 українська гра

Для пошановувачів стратегій українська ігрова індустрія також має скарб. Хоч і більшість фанатів стратегій і знають про існування козаків, але не згадати у цьому списку я їх не міг, адже для багатьох гра вже набула культового статусу. Якщо ви полюбляєте стратегії, та ще не грали козаків, рекомендую придбати гру, підтримавши наших співвітчизників, та відволіктись на кілька вечорів, керуючи козаками, ведучи їх до перемоги у запеклих боях.

Subnautica та Subnautica: Below Zero

Subnautica має текстовий переклад
Пориньте у глибини незвіданого світу, сповненого дивовижностей і небезпек. Виготовляйте спорядження, плавайте на підводних човнах і перехитровуйте диких тварин, щоб досліджувати океанічне дно, вулкани, печери та чимало інших місць – усе заради власного виживання.
Опис гри на сторінці Steam

До офіційного опису і додати нічого. На вас чекає дивовижна подорож у глибини незвіданої планети, де на вас чекає купа пригод, та ще й все це перекладено українською мовою, ну просто чудово. До речі, велике DLC під назвою Below Zero також має переклад.

The Stanley Parable

The Stanley Parable

The Stanley Parable - чудова гра трохи підзабутого жанру квестів, подарує вам чудовий вечір. До речі, це один з прикладів, коли українське коммюніті взяло ситуацію в свої руки, і самі створили локалізацію та зв'язались з розробником, після чого розробники додали переклад офіційно (до речі, така ж ситуація сталась з вищезгаданим Valheim)

Sherlock Holmes: The Devil's Daughter

Sherlock Holmes: The Devil's Daughter гра від українських розробників

Ще одна гра від українських розробників - Sherlock Holmes: The Devil's Daughter. За доброю традицією, українські студії додають переклад рідною мовою, що не може не радувати. Створила гру студія Frogwares. До речі, інша гра про Шерлока Холмса, від цієї ж студії розробників, Sherlock Holmes: Crimes and Punishments, також має переклад.

Dorfromantik

Dorfromantik має український текст

А ось і обіцяне інді, і ця гра, якщо чесно, за моєю особистою забаганкою тут. Я знайшов абсолютно випадково її в GoG, придбав, і залип на кілька годин. Це надзвичайно релаксуюча гра, яка може допомогти заспокоїтись у різних ситуаціях. А українська стала надзвичайно приємним бонусом, адже не очікуєш зустріти рідну мову у маленькій грі, яку знайшов абсолютно випадково. 

Factorio

Factorio

Ще одна легендарна інді гра, в якій можна залишити кілька сотень годин. Якщо у вас інженерний склад мислення, вас постійно тягне щось оптимізувати, але при цьому у вас немає вільних 500 годин, раджу не ризикувати й навіть не запускати цю гру. Одного разу о 9 вечора одразу після завантаження я зайшов глянути як там все працює, отямився коли була 2 година ночі, та ще й потім пів дня думав про те, що той конвеєр все-таки я не правильно проклав. До речі, в грі є кооператив, що додасть ще більше цікавості у будівництво вашої фабрики.