2023 рік виявився вкрай врожайним на гучні релізи, і це, як ми знаємо, мед для вух справжніх геймерів. Незважаючи на те, що попередні 5 років були сповнені цікавими проєктами, 2023 рік став справжньою меккою, де зіткнулися як абсолютно нові тайтли від відомих студій, так і гучні повернення, яких чекали роками. Цей рік був настільки насичений новинками, що для того, щоб пройти кожну з них, вам знадобиться не одна сотня годин. Саме тому я вирішив створити власний топ ігор року та заощадити вам час. Тож якщо ви в пошуку топ найкращих ігор року – ви саме за адресою.

Одразу хочу зазначити, що в перелік найкращих увійшли як ігри, чий сюжетний хронометраж здається цілком осмисленим, так і ті, які буквально намагаються стати "Скайримом" сучасності. В мій персональний перелік найкращих ігор потрапили проєкти з різних жанрів, від класичних рольових ігор до відносно лінійних, але якісних горорів. Тож давайте не гаяти часу і перейти одразу до суті.

Якщо ви шукали найкращий спосіб провести від 50 до 1000 годин у ігровому світі – перелік найкращих ігор поточного року для виконання цієї місії виглядає так:

Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy

І відкриває наш топ перша гра за останнє десятиліття у світі улюблених нами чарівників – Hogwarts Legacy. Гра була анонсована ще в 2020 році і з тих пір справжні фанати світу чарівників чекали, затамувавши подих. і для кого не було секретом що гра точно увійде у десятки топів найкращих ігор однак в якому році це станеться не знав ніхто. 

У процесі створення Hogwarts Legacy Avalanche Software стикнулася з чималим спектром складнощів, але не дивлячись на чутки про відміну проєкта, які ширилися Інтернетом, гра все ж опинилася на віртуальних прилавках і як і очікувалося, стала лідером у топах найкращих ігор. Та чи отримали ми бажану магію?

Провівши у Hogwarts Legacy не один десяток годин, можу з усією маглівською впевненістю заявити, що це саме та гра, яку чекали мільйони. Чудово пророблений сюжет, чудова картинка та якісна оптимізація, яка стала рідкістю в наш час – ось що отримує гравець, запускаючи Hogwarts Legacy.

Особливістю Hogwarts Legacy є те, що сюжетна лінія гри не пов’язана ні з самим Гаррі Поттером, ні з Ньютом Скамандером. Тим не менш, гра тішить різноманіттям сюжетних квестів та десятками головоломок, за вирішення яких вам доведеться провести не одну годину.

Hogwarts Legacy – це одна з тих ігор, які навряд чи втратять свою актуальність протягом найближчого десятиліття, а на її проходження ви можете витратити від 40 до 100 годин реального часу. Якщо ви скучили за якісно проробленим світом чарівників і вже не можете дивитися на оригінальні ігри про Гаррі Поттера минулого – обов'язково рекомендую до ознайомлення, адже ця гра безперечно варта звання однієї з найкращих ігор року.

Дата виходу: 10 лютого 2023

Оцінки на Metacritic: 84/100 від журналістів та 8.5/10 від гравців

Dead Space Remake

Dead Space Remake

Наступна гра перенесе нас з чарівного світу магії до мертвого космосу, все такого ж гнітючого та на перший погляд безнадійного. Розробники в обличчі компанії Motive доклали чимало зусиль, щоб ремейк культової гри про Айзека Кларка вийшов бездоганним. Та чи вийшло в них? Так!

Dead Space Remake знову повертає нас у коридори USG Ішимура, і якщо ви грали в оригінальну гру про Айзека – ця екскурсія відновить купу заблокованих спогадів у вашій пам’яті. Якщо б мені потрібно було описати Dead Space Remake кількома словами, я би назвав гру жахом, який приваблює.

Сюжет майже не отримав змін у порівнянні з оригінальною частиною культової серії. Водночас, команда Motive зруйнувала один з найвпізнаваніших мемів Інтернету, а саме той факт, що не дивлячись на весь жах, який оточує Айзека – він не вимовляв ні слова. Цьогорічний ремейк виправив ситуацію і уявіть, тепер пан Айзек Кларк відповідає своїм напарникам!

Ще одна особливість мертвого космосу – це бонусний фінал, отримати який не так вже й просто. Я не буду розповідати вам, що саме вас в ньому чекає, однак можу з впевненістю сказати, що цей фінал, на мою думку, є найбільш дотичним до всього сюжету гри.

Сюжет Dead Space Remake можна пройти протягом 12-15 годин, однак якщо вам сподобаються заплутані коридори Ішимура, гра дозволить вам провести в них до 30 або навіть 40 годин. Тож якщо ви давно не чули таке ніжне та привабливе "Айзек, зроби нас єдиними" – ласкаво просимо на борт Ішимура, станції, яка стала початком всього, станції, яка зробила переосмислення Мертвого Космосу однією з найкращих ігор року й одним з найякісніших ремейків десятиліття.

Дата виходу: 27 січня 2023

Оцінки на Metacritic: 89/100 від журналістів та 8.8/10 від гравців

Alan Wake 2

Alan Wake 2

З темних та лячних коридорів космічної станції ми потрапляємо в неменш лячні, але на перший погляд привітні вулички міста Брайт Фоллс, і так, ви не помилились, мова йде про одну з найбільш культових ігор в жанрі горор – Alan Wake 2.

Перша частина серії вийшла на приставках позаминулого покоління в далекому 2010 році і одразу стала новим ковтком повітря для поціновувачів якісних детективних історій. Всі 13 років з моменту виходу першої частини у повітрі були чутки про те, що друга частина гри все-таки вийде і ось, просто зараз ви можете зануритися у новий кошмар письменника, його автобіографічне пекло, адже до  створення цього кошмару власноруч долучився сам автор.

Сюжет Alan Wake 2 розгортається навколо двох персонажів, Саги Андерсон та безпосередньо самого Алана Вейка. Сага – слідчий FBI, чия робота у Брайт Фоллз пов’язана з розслідуванням низки вбивств, зовнішньо схожих на роботу нового культу. Вона працює у парі з детективом… Алексом Кейсі, саме тим, кому присвячена чимала кількість книжок під авторством Вейка.

Сам Вейк зник 13 років тому, його поглинула пітьма і він, як творець, вирішив залишитися наодинці з власним творінням, однак... у грі добра та зла ніколи не знаєш, де ти опинишся у наступний момент.

Alan Wake 2 відрізняється атмосферою від першої частини. Якщо в оригінальних пригодах письменника після кількох годин вам вже ставало не так страшно, а скоріше цікаво, що на вас чекає за наступним поворотом – новинка супроводжується напруженою атмосферою та тримає вас у ній до самого фіналу.

Ігровий процес Alan Wake 2 побудований на симбіозі двох протагоністів, і кожен з них є ключем до цієї історії. Окремо хотілося б відмітити графіку новинки, адже наразі ігрова спільнота збігається у думках, що саме Alan Wake 2 стане новою грою року, принаймні в графічному аспекті.

Я не буду розповідати вам деталей сюжету Alan Wake 2, адже ця гра як ніщо інше ілюструє, яке значення має кожний написаний рядок. Єдине, що можу сказати, Alan Wake 2 це гра, яка змушує задуматися, чи не є саме ти частиною чиєїсь історії…Саме ця атмосфера дозволяє заслужено назвати історію Алана Вейка однією з найкращих ігор 2023 року.

Дата виходу: 27 січня 2023

Оцінки на Metacritic: 88/100 від журналістів та 8.9/10 від гравців

Diablo 4

Diablo 4

Від похмурих стежок та неонових вулиць Нью-Йорка ми переходимо у гнітючий та помираючий Санктуарій, адже наступна гра, про яку я хочу розповісти, це не що інше, як Diablo 4.

Серія Diablo є культовою, адже саме вона породила окремий піджанр, так звані “Діаблоїди”. Сюжет гри відбувається в іншому часовому проміжку, однак більшість ігрових механік, як і сам ігровий світ Diablo 4, буде знайомим усім, хто так само як і я провів не одну сотню годин у класиці ігрового світу – Diablo 3.

Як і в попередній частині, у вас є можливість обрати власний клас та безперешкодно знищувати натовпи ворогів, використовуючи весь смертельний арсенал, який тільки доступний. Як і у попередній частині серії, Diablo 4 важко назвати жадібною на лут, адже тут добра третина гри – це економіка, де ви продаєте предмети отримані з ворогів та купуєте нові смертельні інструменти для просування по сюжету.

Атмосфера Diablo 4 прийшла прямо з попередніх частин. Санктуарій не став привітнішим, а враховуючи той факт, що проти вас Ліліт, демониця, яка є одним з творців Санктуарію – не рекомендую розслаблятися ні на секунду.

Підбиваючи підсумки, можу з впевненістю сказати, що Diablo 4 – це гідний послідовник минулих частин, який пропонує непоганий сюжет, чудову графіку та звісно довготривалу сюжетну підтримку для власників гри. Тож, якщо ви шукаєте найкращу гру року, в якій абсолютно все намагатиметься вас вбити, однак від цього не стає надто страшно – Diablo 4 це чудовий вибір на найближчі кілька сотень годин.

Дата виходу: 5 червня 2023

Оцінки на Metacritic: 86/100 від журналістів та 2.2/10 від гравців

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Від моторшного Санктуарію до чарівного світу, який вважається еталоном ігрового дизайну. Саме так, зараз ми поговоримо про The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom – це продовження культової гри Про Лінка, який шукає принцесу Зельду та намагається усіма доступними способами завадити королю демонів знищити світ. Компанія Nintendo, яка є творцем серії The Legend of Zelda, не відхиляється від традицій і надалі розширює власний світ, інтегруючи абсолютно нові механіки в уже відомий для гравців простір.

Однією з головних особливостей The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom є безшовність у всіх аспектах. Завершивши попередню частину пригод і сівши за проходження новинки, ви не відчуєте, що це абсолютно різні ігри. Сценаристи The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom доклали чимало зусиль, щоб розповідь про пригоди принца відчувалася як цілісний твір, і повинен визнати, їм вдалося.

Наразі The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom є однією з найкращих ігор не тільки року, але й останнього десятиліття. Завдяки використанню власної формули успіху, компанії Nintendo знову вдалося залишити своїх конкурентів далеко позаду в чартах найпопулярніших ігрових проєктів, однак є один нюанс.

Поринути у дивовижний світ The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom вам вдасться тільки, якщо ви є щасливим власником портативної консолі Nintendo Switch. Для інших платформ гра є недоступною.

Дата виходу: 12 травня 2023

Оцінки на Metacritic: 96/100 від журналістів та 8.4/10 від гравців

Baldur's Gate III

Baldur's Gate III

Зі світу добра та боротьби зі злом пропоную поринути у світ, де ви самі можете стати суцільним злом. Уявіть собі гру, в якій немає обмежень. Ви можете відігравати персонажа таким, яким ви хочете, щоб він був, і ігровий світ просто реагуватиме на ваші дії. Додайте сюди ще й той факт, що тепер успіх ваших дій або навіть злочинів залежить не тільки від майстерності чи прокачки, а й від... вдачі. Довіртеся кубику D20 та пориньте в неймовірно деталізований світ Baldur's Gate III, нового творіння від всесвітньо відомої студії Larian.

Baldur's Gate III – це продовження культових ігор, яке побудоване на базі механік не менш культової настільної рольової гри "Підземелля та Дракони". У новій частині на вас чекає широкий спектр союзників, в кожного з яких є власна історія, мотиви та цілі, і повірте, вони можуть відрізнятися від ваших власних поглядів.

Сюжет Baldur's Gate III побудований навколо нападу Ілітидів на Браму Балдура, місто, в якому кожен авантюрист знайде для себе пригоду. Вам в якості головного героя не потрібно боротися зі суцільним злом, ви взагалі можете стати одним з його проявів, якщо забажаєте. Магія Baldur's Gate III – це свобода дій, приправлена наслідками та солов'їною, яку студія додала до свого творіння мистецтва.

Baldur's Gate III – це гра, де ви можете провести не кілька десятків, не сотню, а цілу тисячу годин. Довжина всіх кат-сцен проєкта має грандіозний хронометраж у 178 годин, однак це не означає, що ви побачите все під час першого проходження.

Цікавість та унікальність Baldur's Gate III полягає в тому, що проєкт є вкрай реіграбельним. Змінивши навіть всього один вибір під час повторного проходження, ви маєте можливість отримати зовсім інший фінал, і цей фактор додатково стимулює гравця відігравати саме ту роль, яку він вважає найбільш прийнятною для себе.

Якщо ви давно шукали проєкт із неймовірною графікою, величезним лором, відсутністю обмежень, можливістю досліджувати світ до закінчення віків та всіма шансами стати найкращою грою 2023 року – Baldur's Gate III може вам це запропонувати.

Дата виходу: 3 серпня 2023

Оцінки на Metacritic: 96/100 від журналістів та 8.9/10 від гравців

RE4 Remake

RE4 Remake

Світ геймінгу дарує нам безліч пригод, але, безсумнівно, я не міг створити топ ігор року не включивши до списку оновлену версію культової Resident Evil 4. RE4 Remake це не просто ремейк – це переосмислення шедевра, яке додає новий вимір у світ відомого горору.

Не зважаючи на те, що я вже був знайомий з історією Леона Кеннеді та його зустрічі з сільськими маніяками, гра змогла вразити мене новими деталями та вдосконаленнями в сюжеті. Відтворені діалоги, глибина персонажів і атмосфера жаху – все це перетворює вже відому історію в захопливий нарратив.

Важливим аспектом гри є покращене управління і геймплей. Відчуття стрільби стало більш динамічним і напруженим, а система керування дозволяє легко пристосуватися до ситуації. Додайте сюди розмаїття героїв і монстрів, та отримаєте неповторний геймплейний досвід.

Незважаючи на відданість оригіналу, розробники внесли кілька суттєвих змін. Модернізована система інвентарю, нові головоломки та відтворені локації – все це стало великим плюсом для фанатів оригіналу, а також для тих, хто зустрічається з цією історією вперше.

Дата виходу: 24 березня 2023

Оцінки на Metacritic: 93/100 від журналістів та 7.9/10 від гравців

Mario Bros. Wonder

Mario Bros. Wonder

Провівши безліч годин у захопливому світі гри Mario Bros. Wonder, я впевнено включаю її до свого топу ігор 2023 року. Ця гра – це подорож у часі, де традиційні аркади зустрічаються з сучасністю і пропонують веселий а головне цікавий геймплей.

Головна механіка гри залишається незмінною, вона побудована навколо всім відомого Маріо. Але Mario Bros. Wonder підводить цю концепцію на новий рівень, додаючи неймовірні рівні, які сповнені новими викликами, головоломками та сюрпризами.

Графічне втілення - це справжнє диво. Кожен рівень вражає своєю деталізацією, колоритом та винятковим дизайном. Звуковий супровід, від веселих мелодій до супутніх звуків, створює невимовно атмосферний досвід.

Враховуючи все можна сказати що, Mario Bros. Wonder – це яскрава перлина серії, яка додає свіжості у всесвіт Маріо. Ця гра обов'язкова для всіх прихильників платформенних аркад, і вона, безсумнівно, залишить свій слід і історії геймдеву.

Дата виходу: 20 жовтня 2023

Оцінки на Metacritic: 92/100 від журналістів та 9.2/10 від гравців

Marvel’s Spider-Man 2

Marvel’s Spider-Man 2

Остання гра у моєму власному топі переносить нас від дивовижних локацій новенького Маріо до не менш дивовижних вулиць Нью-Йорка. Місто, де ви зможете не тільки перемогти місцеве зло, але й по-справжньому відчути на собі, що таке життя супергероя. Саме так, далі мова піде про Marvel’s Spider-Man 2 – ще одного претендента на звання гри року.

Marvel’s Spider-Man 2 – це продовження культової серії ігор, заснованої на всесвіті Marvel, де вам випала можливість грати за Людину-Павука. Нова частина розповідає нам історію одразу двох протагоністів, Пітера Паркера, якого ви можете знати з коміксів, фільмів та попередніх ігор, і Майлза Моралеса, який дебютував у попередній частині пригод Людини-Павука.

Основний сюжет формується навколо повернення Крейвена Мисливця, злодія, який жадає полювання. Під час сюжетних подій Крейвен особисто стикається з Пітером й поспішає випробувати його сили, роблячи його ціллю номер один у власному полюванні. Вам в якості Людини-Павука Пітера Паркера та Майлза Моралеса потрібно зупинити Крейвена.

Новинка від Insomniac Games використовує як механіки попередніх ігор, так і пропонує гравцю абсолютно новий досвід. Поєднуючи технології з власними здібностями кожного з протагоністів, творці Marvel’s Spider-Man 2 створили буквально безпрограшну квінтесенцію сюжету, ігрового процесу та графіки, завдяки яким критики пророкують грі звання найкращої гри 2023 року.

Я провів у Marvel’s Spider-Man 2 декілька десятків годин і можу вам з впевненістю сказати, що навіть якщо ви не є фанатом Людини-Павука або сетингу супергероїв взагалі – ця гра все одно варта того, щоб з нею познайомитися.

Дата виходу: 20 жовтня 2023

Оцінки на Metacritic: 90/100 від журналістів та 9.1/10 від гравців

Ось і добіг кінця мій власний топ найкращих ігор 2023 року. Безперечно, цей рік був щедрим на нові релізи, і вмістити всі ігрові проєкти, які варті уваги в один топ не вийшло б. Однак, тайтли, про які я розповідав, це ті ігри які ніяк не можна пропустити.

Тож якщо ви просто зараз шукаєте гру, в сюжет та атмосферу якої ви зможете поринути з головою – рекомендую приділити увагу згаданим тайтлам. Незалежно від того, чи оберете ви похмурі коридори Ішимури, чи вам більше до вподоби чарівні локації Гоґвортсу – згадані проєкти запропонують вам неймовірний ігровий досвід, яким ви зможете насолоджуватися сотнями годин.