6

Steam Deck -- правда чи вигадка...

... щодо того, що це найкраща портативна консоль сучасності.

Вітаю вас, шановне панство, бажаю вдалого і успішного життя.

Я тут нещодавно хтів зібрати кілька думок з приводу досвіду використання такої приблуди, як Valve Steam Deck, але багато охочих не відгукнулось. Зовсім.
MrApple561 звернувся до мене в коментарях до попереднього допису з проханням, якщо ж я усе таки накладу свої клешні на цей девайс, поділитися власними враженнями. І що ж...

Steam Deck LCD, 64 Gb<br>

Розкорковка

... це трапилось. BKITW (Сергій) -- людина небагата, тому обрати міг лише або Nintendo Switch, або найдешманський на ринку варіант Steam Deck. Про свій вибір я жодного разу не пожалкував.

В принципі, в оглядах в інтернетах, яких там вже достобіса, можна отримати уявлення з приводу того, яких розмірів і як буде сидіти у ваших спітнілих долоньках цей прибор, але від себе скажу, що коли отримав коробас в чорному пакеті на пошті, трохи щелепу відвісив, бо пакован був здоровий. І сам Дек немалий, насправді, але комфортний (технологічне диво від Valve).

Заводська пломба<br>

Кожен новий незайманий Дек має на чохлі заводську пломбу, яку треба нещадно зрізати без шансу причіпити назад і десь зберігти, чи повісити на ключі, шоб ненароком пофлєксіть перед знайомими наявністю такої штуки.

Steam Deck в чохлі<br>

Valve люб'язно надає в комплекті з кожною консоллю достатньо добротний чохол, рельєфний, щоб ваша цяцька не гоцала по ньому в процесі транспортування.

Steam Deck поза чохлом на зарядці.<br>

В якості зарядного пристрою іде об'єднаний з кабелем блок живлення з роз'ємом формату Type-C. До речі, на самому Деку окрім роз'єму для зарядки є ще тільки один -- для SD-карти пам'яті. І проблемка з цим у тому, що цей роз'єм ніяк не прикривається.

Роз'єм для SD-карти з картою в ньому.<br>

Гадаю, що якийсь чохольчик цю проблему вирішує на "ура", тому що знизу окрім цього отвору більш нічого немає (вентиляція розташована позаду (втягування повітря) і зверху (видув)).

Перший старт

Екран привітання при першій авторизації користувача<br>

При першому запуску Деку потрібно десь хвилин 10-15 (станом на початок 2024-го) аби завантажити і налаштувати усе програмне забеспечення.

Бібліотека ігор користувача на Steam Deck<br>

Воно розумне і саме знайде і відсортує ігри у вашій бібліотеці на ті, які воно перетравлює з легкістю (зелена "галочька"), ті, які йому даються, але з нюансами (жовта позначка зі знаком оклику), ті, інформацію по сумісності для яких йому знайти не вдалося (знак питання) і ті, які Valve позначила, як несумісні (але хто їх буде слухать?).

Так, можливо, ні

Сторінка гри Batman Arkham Origins<br> ">

Візьмемо до прикладу Batman Arkham Origins: як бачите, поруч зі вкладкою "Про гру" Valve попереджає нас про несумісність гри з пристроєм. Але я цю гру проходив на новуті і дуже хотів спробувати її на Деку, тому КЛАВ Я ТОВСТОГО... кхм, я вирішив проігнорувати попередження Valve.

Запуск BAO.<br>

При першому ( і усіх наступних ) запусках гри Дек буде налаштовувати екран і дозвіл гри під пристрій деякий час і, маю сказати, коли я вперше це побачив, то добряче так понурив носа, бо подумав, що усьо, доведеться грати в лівий верхній куточок.

Титульний екран BAO<br> Головне меню BAO<br>

Але ж ні. Після якихось підкапотних махінацій протяжністю в півхвилини, Дек запускає пречудово оптимізовану гру в нормальному для себе дозволі і грається вона дуже і дуже приємно! Тому кажу ще раз: позначка "Не сумісно з Steam Deck" -- це не вирок!

Nvidia.

Давно, бляха, не бачив цього напису. У когось теж одразу звук в голові, з яким це з'являється і оте: "НВІДІАааах..."?

Сторінка гри Assassin's Creed II<br>

Ігри з сумісністю по типу "можна грати", але є нюанс, розберу на прикладі Assassin's Creed II ( історія Еціо -- краща в серії, change my mind ).

Помітки з зазначенням певних незручностей<br>

Як бачите, у випадку з такими іграми, Дек вивалює більший чи менший список з "незручностей", з якими ви можете стикнутися в процесі гри чи запуску гри (часто через сторонній лаунчер). Але річ у тім, що AC2 просто шикарно йде на Деку, малий екран компенсує старовину зображення і для портативки ця гра -- взагалі крутезна штука, на мій погляд. Зараз, в основному, граю тільки в неї.

Тут вже трошки відскочу від теми, зазначивши, які Юбісофт &*@!*$%^ і що мені довелося провернути, аби запустити вперше цю гру: враховуючи, що на момент виходу AC2 Юбісрофт додали до нього ракову пухлину у вигляді UPlay, зараз це стало проблемою. Встановлюючи Assassin's Creed, гра одразу встановлює тобі UPlay, який вже давно не підтримуються і взагалі кістки його вже в попіл перетворились. Однак після першого запуску, гра вимагає у тебе наявної в ньому реєстрації. Що неможливо. Виявляється, рішення у тому, щоб власноруч видалити папку з встановленим з грою Юплеєм ( це все робиться, зрозуміло, через режим робочого столу ), скачати через бравзер з офіційного сайту Ubisoft Connect, встановити інсталятор сторонньою грою в Steam, перейти в ігровий режим, запустити в примусовому порядку інсталятор, встановити вже Ubisoft Connect, перейти назад в режим робочого столу, знайти папку, де воно встановилося І ПЕРЕТЯГТИ ЦЮ ПАПКУ на місце минулого UPlay. Тоді гра запускається і зберігається без проблем. Майже. Закривати її доводиться трошки вручну. Такі от справи!

Гей, ти вже не спиш?<br>

Розбирати приклад сумісної на "зелену галочьку" гри будемо на основі легенди.

Екран завантаження<br>

Тут усе просто: бачиш зелененьке, значить ніяких тобі передумов і попереджень, тицяй "Грати" і поринай в геймплей. Грається Скайрім чудово на Деку.

Типовий житомирський кіт, який три роки живе під зоомагазином.<br>

Я хтів назвати його Кудлата Загибель, але англійська версія не дозволяє використовувати кирилицю.

Шаблони розкладок

Екран інформування щодо розкладки<br>

Штука, яка мені дуже сподобалась в Деку -- для будь-якої гри користувач може створити власну розкладку, змінивши бінд з клавіатури і миші на безліч кнопок і ТАЧПАДИ з двох боків. Це офігенно реалізовано, наприклад, в першому Відьмаку, де, здавалося б, без миші грати просто нереально. Навпроти -- дуже і дуже реально і зручно. Під час запуску тої чи інакшої гри Дек проінформує вас, яка розкладка буде використовуватися. Я зустрічав три варіанти: рекомендована шаблонна розкладка (та, що на зображенні вище), розкладка створена спільнотою (у Відьмаку)  і офіційна розкладка (створена, гадаю, безпосередньо розробником).

Пам'ять

Пам'ять на диску Steam Deck<br>

Як бачите, з заявлених 64 гб по факту пристрій "віддає" нам лише 46,5. І ті досить покоцані, враховуючи скільки потребує операційна система і ПЗ.

З сьоми "ігор", які показує мені Дек, грою по факту є лише одна, а усе інше -- необідне йому забезпечення.

Жебрача картка на 128 гб<br>

Карту пам'яті наразі я зміг собі дозволити лише по знижці і лише на 128 Гб, що катастрофічно мало в наш час. Так ще й Дек дозволяє зайняти тільки 114 з них. Обідна, конєшно, але я і цьому радий. Можна встановити або якийсь один важкий проект і заліпнуть тільки в нього до повного проходження (колись зроблю так з Days Gone), а можна, як зараз я, навстановлювати штук п'ять різних невеличких грульок.

Воно працює на Linux

Меню живлення Steam Deck<br>

Ні для кого, гадаю, не секрет, що Steam Deck працює на операційній системі Linux.

KDE Plasma<br>

Але я був неабияк здивований, побачивши, що дистрибутив, який використвує Дек -- це KDE Plasma, та система, яка зараз стоїть на моєму ноутбуці, з якого я усе це пишу. Ступінь поваги і симпатії до Габена знов трошки зріз.

KDE Plasma, start menu<br>

Короткі висновки

Ну і враховуючи, що це мій перший у житті такий допис, свого роду "огляд", я зараз ніфіга не можу ще придумать, про що сказати. Можу коротко плюси і мінуси розкидати.

Плюси:

  1. Steam Deck запустить і дасть з задоволенням погратися майже в усе, що у є у тебе в бібліотеці;
  2. Він зручний, як ергономічно так і в плані інтерфейсу;
  3. Хоч це навіть не OLED версія, вона мені подобається витривалістю заряду, хоч у досить ресурсожерливі ігри я не грався ще;
  4. В ньому стоїть улюблений і знайомий KDE Plasma;
  5. Він зроблений, на мій погляд, для людей, для гравців, для тих, хто любить гратись і інколи попорпатися в нутрях системи, аби усе запрацювало;
  6. Я просто задоволений покупкою, почуття близьке до того, коли в дитинстві отримав Sega Mega Drive на новий рік;

Мінуси:

  1. Дорогуще падло;
  2. Немає якоїсь заглушки чи ковпака на SD-слот;
  3. Маркий екран (без плівки);
Екран

P.S. 1nime6ni4ek, останні копійки на усі ці приблуди витратив, але все ще в планах випробувати оце:

Сторінка з Furi<br>

На скидоні, чекає на мене. До того ж -- повністю сумісна!

Дуже і дуже дякую вам, що дочитали/доскроллили до сюди, текст міг вийти куцим, а може взагалі не інформативним, але шо з мене взять: я лише тиждень юзаю той Дек, а текст подібний пишу вперше в житті.
З чогось треба ж починать?

Всіх обійняв. (but no gay)

Оцініть пост:
6
Коментарі
Вибір емоджі
amyamilyamy
amyamilyamy
07.03.2024, 06:26

Описано доволі добре, насправді. Дякую за такий опис! Мені аж захотілось таку штуку. За шкалою до 10-ти в скільки оціниш Дек?

Reply

Відповісти

bkitw
bkitw
07.03.2024, 06:30

Ну, на 8-9 — твердо. До 10-ти йому не вистачає стабільності, типу, такого smooth юзер-френдлі інтерфейсу, на кшталт плейстейшенівського.

Reply

Відповісти

1nime6ni4ek
1nime6ni4ek (Даніїл Яковлев)
07.03.2024, 07:30

"Парова дошка" це імба, але... ПСП-1000 2005 року передає привіт.

Reply

Відповісти

bkitw
bkitw
08.03.2024, 10:21

Якось у одноклассника з'явилась Vita, мені тоді випало п'ять щасливих хвилин, аби пощупать її -- та ну ти шо, брате, у мене тоді світ перевернувся! Шкода, звісно, що Соні бояться виходити на ринок з власною сучасною портативкою.

Reply

Відповісти

MrApple561
MrApple561
08.03.2024, 13:43

Я бачив чутки, що вони щось таке готують. І начебто їх новий PS Portal це такий проміжний чорновий варіант. Типу щоб відбити ціну RND і перевірити ринок. Як на мене, у них є усі шанси бути настільки ж успішними, як Nintendo суто за рахунок ексклюзивів

Reply

Відповісти

bkitw
bkitw
08.03.2024, 13:56

Може й так, але особисто я читав, що вони вважають випуск нової портативки на ринок "додатковим навантаженням на розробників ігор". Хто їх зна, взагалі, у босів і директорів цих корпорацій такий смітник в головах, що я нічому не здивуюсь.

Reply

Відповісти

MrApple561
MrApple561
07.03.2024, 09:33

"екран і дозвіл гри" - Штирліц ніколи не був такий близький до провалу 😅🤣 Огляд класний, на 10/10 Особливо цікавою була частина про Асасіна і приколи юбісофт. Повністю погоджуюся, це "&*@!*$%^" Ну і на 200% згоден з тим, що дек краще за свіч, не дуже гордим власником котрого я є. Бо на деку можна запустити емулятор і грати у ігри зі свіча, а ось навпаки не вийде :D Дякую за огляд👍

Reply

Відповісти

bkitw
bkitw
08.03.2024, 10:24

Ну, йолкі-палкі, зрозуміло ж що це про "разрєшеніє екрану" мова йде) Але вдячний, що ознайомився з текстом і радий, що сподобалось. А от до емулятора я ще доберусь, бо НУ ДУЖЕ хочеться в Breath of the Wild погратися.

Reply

Відповісти

MrApple561
MrApple561
08.03.2024, 13:01

Буду радий прочитати досвід емуляції ну і просто користування дошкою, наприклад, через 3 місяці. Адже не все проходить випробування часом😉

Reply

Відповісти

bkitw
bkitw
08.03.2024, 13:57

Особливо, коли часи досить не прості самі по собі. Занотував, продовжу використання і відпишусь уже влітку щодо свого експірієнсу.

Reply

Відповісти