Часто ми хочемо пограти у щось з другом чи дівчиною, знаходячись поруч, але не завжди знаємо ігри, які підтримують такий режим гри. Саме для таких випадків і створена ця стаття, у якій ви знайдете локальні ігри на двох. Тут будуть присутні як ігри на двох за одним ПК, так і ігри для консолей. Під кожною грою ви зможете побачити короткий опис, дату виходу та платформи, на які виходила ця гра, а також кількість гравців, які зможуть грати одночасно.

Одразу слід зауважити, що це не топ, та порядок ігор майже ніколи не відображає їх цікавість чи якість (хоча є виключення), проєкти розміщені здебільшого у довільному порядку. Також, тут хоч і будуть якісь загально відомі ігри, але також я намагався показати круті ігри про які, можливо, знає не так багато гравців. Ну що ж, перейдемо до списку.

Відео версія крутих ігор на двох 

Для любителів відео формату, я підготував відео на цю ж тему, та з іграми, які вказані у статті.

It Takes Two

It takes two

Почнемо з однієї з найкращих ігор з локальним кооперативом, які особисто я грав у своєму житті. It Takes Two проєкт студії Hazelight відомого гейм дизайнера Юсефа Фареса.

Особливістю гри є те, що грати в неї можуть виключно 2 гравці. Тобто пройти гру наодинці ви не зможете. Як на мене, це надзвичайно круто, адже вся гра створювалась з думкою про двох гравців, та є збалансованою й неймовірно цікавою для двох гравців. Також, крутою особливістю є те, що гра постійно жонглює ігровими жанрами, кардинально змінюючи геймплей ледь не щогодини, що робить її надзвичайно динамічною та захопливою. Історія також не є слабким місцем проєкту, і хоч вона не привносить нічого кардинально нового, проте має цікавих персонажів. З приводу візуалу все також добре, проєкт має чудовий вигляд навіть на PS4. Загалом, завдяки всім своїм особливостям, гра сподобається як досвідченому геймеру, так і людині далекій від ігрової індустрії. Єдиним нюансом є те, що якщо ваш напарник не часто грає в комп'ютерні ігри, то керування перший час може викликати складності.

І звісно ж, слід зазначити те, що грати в гру ви можете й онлайн, через інтернет, при цьому, вам з другом вистачить лише однієї копії гри, що так дуже круто. А з недавнього часу, гра увійшла у підписку EA Play. Тобто тепер, ви зможете пройти одну з найкращих ігор на двох всього лише за ціну підписки на 1 місяць (близько 100 грн).

Кількість гравців: 2

Дата виходу: 25 березня 2021

Платформи: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch

Overcooked та Overcooked 2

Overcooked

Overcoocked - це симулятор шаленої кухні. Разом з друзями вам слід приготуватись до приготування їжі у найрізноманітніших та найекстремальніших умовах, які тільки можна уявити. Тут ви будете готувати й на сплавляючись по річці, і в небі на повітряних кулях, і просто посеред міста,  при цьому оточення постійно змінюється, змушуючи вас швидко адаптуватись до нових труднощів. Без хорошої та злагодженої команди, у якій кожен знає свою роль, буде не просто. Але гра надзвичайно цікава та драйвова, з хорошими товаришами час пролетить надзвичайно швидко, навіть якщо у реальному житті ви не надто полюбляєте готувати. А якщо вам сподобається 1 частина, то на вас чекає ще більше контенту в сиквелі.

Кількість гравців: 2-4 (можна грати й одному, але доведеться перемикатись між двома персонажами)

Дата виходу: 2 серпня 2016, 7 серпня 2018

Платформи: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch

Rocket League

Rocket League

Гадаю, багато хто чув, про "футбол на машинках" - гру Rocket League, але далеко не всі знають, що в ній є режим гри на двох на одному пристрої. Сама гра, які і говорилось раніше, це круте поєднання перегонів та автомобілів в цілому з футболом. На перших погляд, виглядає дивно, ніби ці речі не повинні поєднуватись. Але у розробників вийшло дуже не погана та динамічна гра, у якій, що очевидно, вам потрібно буде грати у футбол, контролюючи при цьому автомобіль. Крім цього, автомобілі можуть їздити по стінах та на короткий час здійматись у повітря, завдяки чому в гру додається ще більше динаміки. З режимів доступні стандартні матчі (від 1 на 1 до 4 на 4), а також спеціальні режими та святкові івенти, які не дадуть вам засумувати. Разом зі своїм другом ви зможете грати як один проти одного, так і в одній команді проти ботів та, навіть, реальних гравців. Також, гра досить не погано розвинута в бік кіберспорту, якщо це комусь цікаво. Регулярно проводяться як професійні турніри, так і для любителів чи навіть новачків.

Кількість гравців: 1 - 4

Дата виходу: 7 червня 2015

Платформи: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch

Worms W.M.D

Worms W.M.D

Класична гра для компанії - Worms яка була і є дуже популярною грою на двох на пк. Для веселого проводження часу, підійде майже будь-яка частина легендарної серії ігор про черв'ячків, однак тут для прикладу я взяв саме Worms W.M.D, тому що це найновіша класична гра серії (Worms Rumble я до уваги не беру, оскільки в ній мало що залишилось від класичних механік). Тут все без змін, в кожного гравця команда з кількох черв'яків, і залишитись має лише 1. Відомою особливістю серії є використання дивовижної та цікавої зброї, як, наприклад, Супер Вівця чи Свята Граната. Також важливим є те, що для гри навіть максимальною кількістю команд вистачить лише 1 контролеру, адже гра покрокова, і геймпад можна просто передавати одне одному після завершення кроку.

Кількість гравців: 1 - 6

Дата виходу: 23 серпня 2016

Платформи: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

Кожна гра LEGO може похвалитися можливістю грати вдвох на одному екрані, і свіжа LEGO Star Wars не стала винятком. Як завжди в іграх LEGO на вас чекає багато головоломок, трохи екшену, звісно ж взаємодія з лего та простенький сюжет, який переказує події з фільму чи мультику, на основі якого і була зроблена гра. Як і у випадку з Worms конкретно ця частина була взята як найновіша у серії. Якщо ж вам не подобається всесвіт Зоряних Війн, чи нова схема керування, то ви можете вибрати будь-яку іншу лего гру, та отримати не менше задоволення. За цей час подібних ігор вийшло дуже багато, по майже всіх популярних франшизах, тому вибрати є з чого, тут вам і Гаррі Поттер, і Володар Перснів, і Індіана Джонс та ще купа всього. Також варто відзначити, що гра чудового підходить для гри з дітьми, адже не має жорстоких сцен, має низький віковий рейтинг та гарну картинку. Але і для дорослих ці ігри чудово підійдуть. Це одна з переваг LEGO ігор, адже це класні ігри для усіх вікових категорій.

Кількість гравців: 1 - 2

Дата виходу: 5 квітня 2022

Платформи: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch

FIFA

FIFA

Ну і звісно у цьому списку не обійтись без класичної гри для кількох гравців на одній приставці, чи навіть для компанії перед одним телевізором. Мова звісно йде про найкращий футбольний симулятор на даний час - FIFA від Electronic Arts. Тут навіть немає чого додати, напевно, майже всі геймери хоч раз та й грали у віртуальний футбол. Слід лише зазначити, що гравці, які часто грають у фіфа все більше жаліються на жахливу систему монетизації, але якщо ви запускаєте гру лише кілька разів на місяць у компанії, то вас це сильно не зачепить.

А ще слід зазначити, що організація FIFA та видавець Electronic Arts не змогли домовитись про продовження ліцензії, тому на далі всім відома гра буде виходити під назвою EA SPORTS FC, а під назвою FIFA, ігри від нового партнера організації.

Кількість гравців: 1 - 4

Дата виходу: Щорічно

Платформи: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch

Stardew Valley

Stardew Valley

Stardew Valley - одна з найкращих інді ігор у жанрі симулятора фермера. Гра має надзвичайно приємний піксель арт, та візуал в цілому, цілу купу крутих механік (які не обмежуються лише фермерством), систему взаємодії з жителями села та ще багато всього. Тут вас чекає не лише фермерство, а й дослідження печер, рибалка, активності в селі, жителі якого живуть за своїм графіком, який залежить від зміни сезонів, та ще купа всього. А чого вартує лише збір вузликів та відновлення міського центру! Загалом, гра надзвичайно цікава, а з виходом версії 1.5 в гру додали кооперативний режим, і тепер у вас є змога розвивати ферму разом з вашим другом. Слід лише зауважити, що якщо у вас вже є ферма, то для того, щоб ваш товариш до вас доєднався, потрібно буде з початку збудувати для нього будинок. До того ж гра доступна і на мобільних пристроях.

Кількість гравців: 1 - 4

Дата виходу: 26 лютого 2016

Платформи: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch, IOS, Android

Mortal Kombat

Mortal Kombat
Зачекай, не бий, дай дещо спробую!
Буквально всі гравці в Mortal Kombat

Навіть не знаю, що тут ще додати. Mortal Kombat - ще одна класична гра за одним ПК чи приставкою. Класичний файтинг легендарної серії, яка разом з гравцями вже не перше десятиріччя, з хорошою графікою, крутими механіками, та з героями, яких знають, напевно, всі геймери в Україні та світі. На цей час найсучасніша гра серії - Mortal Kombat 11.

Кількість гравців: 1 - 2

Дата виходу: 23 квітня 2019

Платформи: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch

Dirt 5

Dirt 5

Ну і як же на посиденьках з друзями і без перегонів? Для такого випадку я приберіг Dirt 5 - "аркадний симулятор" перегонів по багнюці. Гра має не погану фізику, чудову картинку (якщо грати не на минулому поколінні приставок) та можливість грати разом з друзями на одному екрані. Саундтрек також не поганий, і, можливо, ви навіть заберете кілька треків собі у плейлист.

Кількість гравців: 1 - 4

Дата виходу: 6 листопада 2020

Платформи: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series

Super Mario Party

Super Mario Party

Ну і закінчу цей список однією з найкращих ігор для компанії і не тільки. Super Mario Party - це продовження легендарної серії party ігор від Nintendo. Тут на вас чекає майже сотня міні ігор (багато з яких підтримують моушн керування), кілька режимів, приємна мультяшна графіка та величезна кількість фану, при цьому, гра дуже інтуїтивна та буде весела та зрозуміла всім, не залежно від ігрового досвіду чи віку. Найкраще в гру бавитись в компанії з 4 гравців, але можна і вдвох, та навіть самому. А ще доступна гра онлайн з випадковими гравцями з усього світу. Загалом, якщо ви бажаєте весело провести час в компанії друзів, Super Mario Party для вас.

Кількість гравців: 1 - 4

Дата виходу: 5 жовтня 2018

Платформи: Nintendo Switch

Підсумок по найкращих іграх на двох на комп'ютерах та консолях

Звісно, це не всі ігри на кількох гравців за одним пристроєм, але одні з найкращих, які я грав останнім часом. У цій статті я намагався підібрати як ігри на двох на комп'ютері (ПК), та й ігри на двох на xbox, та  ігри на двох на PlayStation. Окремі ігри зі списку також можна зіграти й на Nintendo Switch та мобільний пристроях (IPhone та Android).

В мене ще багато таких ігор на приміті, тому, очікуйте нові частини статті згодом, де я розповім про інші цікаві ігри на двох.