11

GameDev, або як створити свою гру (Частина 1)

1689859777050-doctorwho-64b912b6bc11bf93e04013af

Вітаю вас у захоплюючому світі геймдеву – прекрасному місці, де твориться магія та дива! Геймдев – це багато більше, ніж просто написання коду. Це креативний процес, де межі ваших ідей та фантазії не мають обмежень. З цікавістю та ентузіазмом я розкажу вам про ключові кроки, необхідні для розробки власного проєкту, а також про потужні інструменти та технології, які стануть вашими надійними помічниками у цьому творчому процесі.

«Гра дає вам мету. Справжня ж гра полягає в тому, щоб знайти мету».
Вінет Радж Капур

Чи мріяли ви коли-небудь про свою власну унікальну історію у вигляді ігрового світу? Або про те, як ваші персонажі оживають та здійснюють неймовірні пригоди? Будувати складні головоломки, створювати захопливі рівні та реалізовувати унікальні механіки – все це чекає на вас у світі геймдеву.

Вибір ігрового двигуна

За допомогою ігрових двигунів(Game Engine) створюють чудові ігри.

Вони дозволяють поєднувати навички програмування, візуалізації та анімації в одному місці, для розробки вашої унікальної гри.

Але спочатку для тих, хто не знайомий з цим всім, виникає запитання: що таке ігровий двигун?


Ігровий двигун — це програма, призначена в основному для розробки відеоігор і зазвичай включає відповідні бібліотеки та допоміжні програми.

Ігровий двигун дозволяє додавати:

  • Фізику
  • Введення від користувача (тобто ввід з клавіатури, мишки і т.д.)
  • Візуалізацію та рендер
  • Створення сценаріїв (скриптів)
  • Виявлення зіткнень з об'єктами (Колізія)
  • Штучний інтелект (AI)
  • і багато іншого без необхідності їх програмування

Загалом, ми можемо описати концепцію ігрових двигунів як засоби, які допомагають розробникам ігор швидше створювати ігри, забезпечуючи їх інструментами для ефективного управління часом розробки.

Чому ігрові двигуни важливі?

Ігрові двигуни — це багаторазові компоненти, які розробники використовують для створення основи гри.

Якби кожен створював свої ігри з нуля без допомоги механізмів розробки ігор, ігри б розроблялись більше часу, і їх було б складніше створювати.

З огляду на це, все ще є багато великих компаній і навіть незалежних команд, які створюють власні ігрові двигуни.

Створення ігрового двигуна непросте завдання, але іноді необхідне, якщо гра настільки особлива, що наявні двигуни не підходять для розробки.


З огляду на це, з'ясуймо, який ігровий движок найкращий для вивчення.

Unreal Engine

Одним із найпопулярніших ігрових двигунів, наявних сьогодні в галузі, є Unreal Engine від Epic Games.

Оригінальна версія була випущена в 1998 році, і через 25 років він продовжує використовуватися в найбільших іграх щороку.

Відомі ігри, створені за допомогою Unreal Engine, включають серію Gears of War, серію Mass Effect, серію Bioshock, Fortnite та ін.

Сильною стороною Unreal Engine є його здатність змінюватися настільки, що кожну гру можна перетворити на дуже унікальний досвід.

Кажуть, що остання версія, Unreal Engine 5, є найпросунутішим ігровим рушієм для використання в руках професіонала.

Однак є й інші доступні двигуни, які зручніші для нових розробників.

Unreal є на Xbox One, PS4, ПК, iOS, Android, Mac OS X, Linux і VR.

Вигляд ігрового двигуна Unreal Engine 5

Unity

Багато платформний ігровий двигун Unity, дозволяє з легкістю створювати інтерактивний 3D-контент. Від класичних 2D-ігор до велетенських відкритих ігрових світів, Unity пропонує все.

Багато незалежних розробників використовують Unity через його чудову функціональність, високоякісний вміст і можливість розробки практично будь-яких типів ігор.

Відомі ігри, створені за допомогою Unity, включають Rust, Hollow Knight, Phasmophobia, The Forest та ін.

Однією з найкращих переваг цього популярного ігрового двигуна є те, що він безплатний. (Ви також можете обрати платний варіант "Unity Pro"  який містить безліч чудових інструментів, але вимагає щомісячної плати)

Цей двигун  доступний з усіма його функціями, і його можна використовувати для створення ігор на будь-якій платформі.

Вигляд ігрового двигуна Unity

GameMaker

На відміну від більшості ігрових двигунів, GameMaker набув широкого поширення, оскільки для його використання не потрібні знання програмування.

Натомість користувачі просто можуть «вказати та клацнути», щоб створювати ігри, це набагато простіше та швидше, ніж кодування мовою програмування.

Деякі з найкращих ігор, створених за допомогою GameMaker, включають Undertale, Forager, Hyper Light Drifter, Katana ZERO, Hotline Miami та ін.

GameMaker популярний, тому що ви можете створювати гру без попереднього вивчення мови програмування, а ті, хто має досвід програмування, можуть використовувати його, щоб покращити свою гру.

Проблема GameMaker та інших двигунів типу «вкажи і клацни» полягає в тому, що розробники набагато більш обмежені, ніж з іншими ігровими двигунами.

І хоча існує безплатна версія, щоб отримати максимальну віддачу від GameMaker, потрібно придбати платну підписку.

Вигляд ігрового двигуна GameMaker

Godot

Двигун Godot широко вважається одним із найкращих доступних ігрових двигунів, що пропонує широкий спектр стандартних інструментів та бібліотек, які дозволяють розробникам зосередитися виключно на створенні своєї гри, не починаючи з нуля.

Це безплатний ігровий двигун, а також один із відомих ігрових двигунів із відкритим вихідним кодом за ліцензією MIT. Жодних роялті, жодної плати за підписку, жодних прихованих умов — усе, що ви розробляєте за допомогою двигуна Godot, залишається вашим.

Деякі з ігор, створених за допомогою Godot, включають Dome Keeper, Brotato, Cassette Beasts, Lumencraft та ін.

У Godot є спільнота, яка постійно виправляє помилки та розробляє нові функції, що завжди є добрим знаком. Активна спільнота дає відповіді навіть на найконкретніші запитання, пов’язані з Godot.

Godot дозволяє експортувати ігрові проєкти на ПК, консолі, мобільні та веб платформи.

Вигляд ігрового двигуна Godot

Інші ігрові двигуни які варті уваги

  • AppGameKit - чудовий маленький кросплатформерний ігровий двигун
  • CryEngine - візуально приголомшливий кросплатформерний ігровий двигун.
  • Open 3D Engine - безплатний ігровий двигун із відкритим вихідним кодом
  • RPG Maker - двигун який будь-хто може використовувати для створення гри.
  • Construct 3 - дозволяє розробляти гру прямо в браузері!

Як вибрати ігровий двигун

Відповідь на це питання досить проста: починайте з простішого ігрового двигуна, щоб побудувати свою основу, і пізніше перейдіть до більш технічних двигунів.

Від простих безплатних ігрових двигунів до найкращих кросплатформних гігантів, ось основні моменти, які слід враховувати, вибираючи програмне забезпечення ігрового двигуна:

  • Ваш комп’ютер – вибирайте двигун який буде чудово працювати на вашому ПК чи ноутбуці, сучасні ігрові двигуни можуть бути "заважкі" для вашої системи.
  • Ваш жанр гри – різні двигуни для різних жанрів.
  • Ваша точка зору – Ви створюєте 3D чи 2D гру? Це суттєво змінює спосіб розробки вашої гри, тому майте це на увазі.
  • Ваші художні навички – Ви вмієте малювати чи створювати моделі? Чудово! Але все ж якщо не вмієте можете скористатись безплатними ресурсами.
  • Ваша цільова платформа – Android, Xbox, ПК тощо…
  • Соло чи команда – Ви працюватимете з іншими? Деякі двигуни краще підходять для співпраці.
  • Підтримка спільноти – більшість популярних ігрових двигунів мають чудову підтримку. Перевірте їх, перш ніж почати.

P. S.

Ці всі поради були описані дуже поверхнево, тому раджу детальніше ознайомитись з аспектами гейдеву самостійно. Дякую що виділили час на прочитання даної статті! Розвивайтесь та творіть, адже ви здатні підкорити весь світ! Ще почуємось!

Оцініть пост:
11
Коментарі
Вибір емоджі