Часто буває таке, що хочеться пограти щось з другом, однак, ніякі ігри на думку не спадають. Онлайн шутери на інші змагальницікі ігри набридли, хочеться чогось, що можна пограти в кооперативі, ігор на проходження з другом або щоб щось створити, побудувати разом.

У такому випадку ця стаття вам допоможе. У ній я зібрав найкращі кооперативні ігри, більшість з яких я грав особисто. Слід зауважити, що це не топ кооперативних ігор, а просто список, тому позиція гри у статті не відповідає її якості.

До речі, раніше я робив статтю зі списком ігор, які можна грати разом на одному копм’ютері чи приставці, почитати ви її зможете ось за цим посиланням.

Відео з найкращими кооп іграми

Для любителів відео формату, я також підготував відео на Youtube із цією ж темою та іграми. У ньому я зібрав та показав найкращі кооп ігри. Там є як ігри пісочниці, симулятори виживання, так і великі та якісні кооп ігри на проходження.

Ну а тепер перейдемо безпосередньо до крутих кооп ігор.

A Way Out

A Way Out

Почнемо з гри A Way Out від студії Hazelight, яка славиться своїми кооперативними проєктами. Починаєте гру ви у в’язниці, з якої вам потрібно буде втекти, об’єднавшись зі своїм другом, але виявиться, що це лише початок вашої захопливої подорожі. Гра сповнена екшеном, має цікавий сюжет з кількома цікавими поворотами та різноманітний геймплей. Особисто я пройшов гру двічі, і залишився дуже задоволеним. До речі, гра трохи відрізняється за різних персонажів, тому вам може також бути цікавим перепройти її з кількома друзями.

Також слід зазначити, що для проходження гри вдвох, вам вистачить лише однієї копії гри, тобто купити має її лише хтось один. А ще гра входить до підписки EA Play, де ви зможете пройти її лише за +/- 100 гривень.

Гру можна грати вдвох як за одним пристроєм, так і онлайн.

Кількість гравців: 2

Дата виходу: 23 березня 2018

Платформи: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series

Оцінки на Metacritic: 78/100 від журналістів та 7.9/10 від гравців

Valheim

Valheim

Інді хіт 2021 року Valheim також стане чудовим варіантом для гри з другом, або навіть кооп грою для компанії. Гра являє собою цікавий симулятор виживання, як з точки зору механік, та і візуально та атмосферно. Графічно гра виконана мінімалістично, та особисто у мене викликає схожі вайби, що і графіка PS1, але з крутими ефектами та освітленням. Однак нехай графіка це не вводить вас в оману. Адже за простуватим візуалом ховається величезна кількість механік та крута атмосфера. І як у багатьох виживачах, у грі вам знадобиться збудувати свою базу, збирати ресурси та забезпечувати свою базову життєдіяльність. З особливостей слід зазначити те, що ціль гри - вбити босів усіх біомів, що не зовсім і просто. Гра просякнута скандинавською міфологією, і боси будуть звідти ж. Разом з вами грати можуть також до 10 ваших друзів. І звісно ж, як і у всіх виживачах вам не обов’язково бігти до фінального боса, можна придумати з друзями ціль собі самим, наприклад, збудувати собі велетенську фортецю, та просто насолоджуватись часом, проведеним разом у грі.

Кількість гравців: 1 - 10

Дата виходу: 2 лютого 2021

Платформи: PC, Xbox One, Xbox Series

Оцінки на Opencritic: 89/100 від журналістів

Diablo 3

Diablo 3

Якщо ж ви з друзями полюбляєте разом походити по віртуальних підземеллях та зібрати там велетенську кількість речей для створення крутих та унікальних збірок, то Diablo саме для вас. Що тут говорити про цю гру та серію загалом, якщо вони породили цілий власний жанр так званих діаблоїдів. Якщо ви починали грати раніше на одинці, однак вам не дуже сподобалось, то спробуйте почати разом з другом, і це буде в рази цікавіше. Також можете спробувати створити нових персонажів та зіграти новими для себе білдами.

Якщо ж ви з друзями олдскульні гравці, та грали ще у 2 частину серії, то Diablo 2 Resurected це саме те, що ви шукали. Це ремастер 2 частини з трохи оновленою графікою, однак не сильно, щоб не поранити ваші ностальгічні почуття.

Кількість гравців: 1 - 4

Дата виходу: 19 серпня 2014

Платформи: PS3, PS4, PS5, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series, PC, Nintendo Switch

Оцінки на Metacritic: 90/100 від журналістів та 7.8/10 від гравців

Portal 2

Portal 2

Portal 2 - це класика для кооперативного проходження. Гра, яка вже стала легендарною. У грі крута сюжетна частина на одного гравця, і якщо ви ще не грали її, то обов’язково зробіть це. Якщо ж ви вже це зробили, або не особливо сильно бажаєте, то шлях у кооператив відкритий для вас, де на вас чекає ще більше рівнів, які були розроблені саме для кооперативного проходження. У грі вам доведеться проходити головоломки, використовуючи портальні пушки, різні гелі та фізику, і все це під коментарі та жарти Гладос. Також серед особливостей є те, що для гри нові рівні можуть створювати самі гравці, завдяки чому вам буде у що пограти навіть після проходження офіційних рівнів.

Кількість гравців: 1 - 2

Дата виходу: 18 квітня 2011

Платформи: PS3, Xbox 360, PC, Nintendo Switch

Оцінки на Metacritic: 95/100 від журналістів та 9.1/10 від гравців

It Takes Two

It Takes Two

It Takes Two це ще один проєкт від славнозвісної Hazelight. Це, напевно, найкраща кооперативна гра, у яку я грав у своєму житті. Особливістю гри є те, що вона, як і A Way Out створена виключно для 2 гравців та з думкою про 2 гравців. Пройти гру наодинці ви просто не зможете. Гра постійно жонглює ігровими жанрами, кардинально змінюючи геймплей ледь не щогодини, що робить її надзвичайно динамічною та захопливою. З приводу візуалу все також добре, проєкт має чудовий вигляд навіть на PS4. Загалом, завдяки всім своїм особливостям, гра сподобається як досвідченому геймеру, так і людині далекій від ігрової індустрії.

Як і у випадку із A Way Out - для проходження вистачить лише однієї копії гри, та вона також присутня у підписці EA Play.

Пройти її ви зможете як за одним комп’ютером чи консоллю, так і онлайн.

Кількість гравців: 2

Дата виходу: 26 травня 2021

Платформи: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, PC, Nintendo Switch

Оцінки на Metacritic: 89/100 від журналістів та 8.9/10 від гравців

Far Cry 5

Far Cry 5

Хоч і до останніх ігор серії Far Cry є багато претензій останнім часом, однак, 5 частина виявилась досить не поганою отримавши на. Разом з другом ви можете пройти всю компанію, що дуже круто.

Щодо самої гри, то це типовий Far Cry, з усіма його особливостями, як позитивними, так і негативними. До позитивних варто віднести харизматичного злодія, великий відкритий світ, у якому постійно щось відбувається, прикольні активності типу риболовлі чи полювання. А ось до мінусів - грінд та аванпости, які необхідно зачищати. По суті, гра являє собою велику пісочницю, у сетингу атмосферної глибинки в Америці, типу якоїсь Монтани чи якогось схожого штату. Візуально гра виглядає добре, історія не те щоб супер цікава, та часто буксує через грінд, однак у цілому грається не погано, а в компанії з хорошим другом здатна подарувати багато хороших емоцій.

Кількість гравців: 1 - 2

Дата виходу: 27 травня 2018

Платформи: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, PC

Оцінки на Metacritic: 81/100 від журналістів та 7.0/10 від гравців

Factorio

Factorio

Factorio - це гра яку необхідно заборонити для людей з інженерним типом мислення, адже вона здатна поглинути вас на сотні годин, і це буде лише початком. У грі вам доведеться будувати конвеєри, фабрики, насосні станції, потяги, рейки для транспортування та ще багато чого іншого. Все це має бути оптимізовано та працювати як єдиний організм, адже ви опинились на чужій планеті з агресивно налаштованими формами життя, і єдиний спосіб вибратись звідси, це розвинутись від ручного добування ресурсів до мережі фабрик, поєднаних між собою, які допоможуть вам збудувати ракету та покинути це місце. Згодом конвеєрні лінії та ланцюжки виробництва ставатимуть все складнішими, і це ми не говоримо про те, що ваша робота негативно впливає на планету, що не дуже подобається місцевим жителям. Максимальний теоретичний ліміт гравців - 65 тисяч, однак, в залежності від заліза він буде сильно менший, однак, гадаю, цього буде досить, щоб зібрати в паті всіх ваших друзів.

Також приємною особливістю є те, що у грі є українська мова, про що я розповідав у статті про відеоігри українською.

Кількість гравців: 1 - > 1к

Дата виходу: 14 серпня 2020

Платформи: PC, Nintendo Switch

Оцінки на Metacritic: 90/100 від журналістів та 8.1/10 від гравців

Cuphead

Cuphead

Cuphead часто порівнюють із соулс іграми, хоча, як на мене, гра не така складна, як ігри Мійодзакі та й не намагається навмисно занадто сильно задирати складність. А особливо, якщо грати разом із другом, то складність ще понижується, адже друг може підняти вас, що сильно спростить бійки із тутешніми босами. Однак, поганою гра від цього не стає. Це дуже приємний run and gun, з цікавими босами, та просто чарівним візуалом. Гра стилізована під мультфільми 30-х років, а майже все з початку було намальована вручну фарбами на папері, що дуже круто. Грається гра приємно, та подарує вам з товаришем чимало задоволення.

Кількість гравців: 1 - 2

Дата виходу: 28 липня 2020

Платформи: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, PC, Nintendo Switch

Оцінки на Metacritic: 86/100 від журналістів та 8.4/10 від гравців

Stardew Valley

Stardew Valley

Stardew Valley - це одна з найкращих інді ігор у жанрі симулятора фермера. Гра має дуже приємний піксель арт, та загальний візуал, а геймплей не обмежується лише фермерством. Тут на вас крім фермерства чекає ще й риболовля, дослідження печер, видобуток ресурсів, бої з монстрами та ще багато всього крутого. Також гра має дуже круту атмосферу маленького селища, де всі одне одного знають, люди живуть за своїм графіком та мають свої вподобання. Також час від часу відбуваються якісь свята, на які збираються всі жителі, що також додає атмосфери грі. А чого вартує лише збір вузликів та відновлення міського центру! Загалом, гра надзвичайно цікава, а з виходом версії 1.5 в гру додали кооперативний режим, і тепер у вас є змога розвивати ферму разом з вашим другом, а максимум з 3. До речі, це одна з тих ігор, яка допомогла мені поборити відеоігрову апатію, про що я розповідав у відповідній статті.

Кількість гравців: 1 - 4

Дата виходу: 13 грудня 2016

Платформи: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, PC, Nintendo Switch, Android, IOS

Оцінки на Metacritic: 86/100 від журналістів та 8.1/10 від гравців

Overcooked

Overcooked

Overcoocked - це симулятор шаленої кухні. Разом з друзями вам слід приготуватись до приготування їжі у найрізноманітніших та найекстремальніших умовах, які тільки можна уявити. Тут вам доведеться готувати і в небі на повітряній кулі, і в сплавляючись на плоту по бурхливій річці, і просто посеред вулиці міста, по якій продовжують гуляти люди. Без хорошої та злагодженої команди, у якій кожен знає свою роль буде не просто. Але гра надзвичайно цікава та драйвова, з хорошими товаришами час пролетить надзвичайно швидко, навіть якщо у реальному житті ви не надто полюбляєте готувати. А якщо вам сподобається 1 частина, то на вас чекає ще більше контенту в сиквелі.

Кількість гравців: 1 - 4

Дата виходу: 2 серпня 2016

Платформи: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, PC, Nintendo Switch

Оцінки на Metacritic: 78/100 від журналістів та 8.0/10 від гравців

Castle Crashers

Castle Crashers

Castle Crashers - це ще одне чудове інді, яке можна пограти з другом, або, навіть, із компанією друзів. Гра є бітемапом, протягом якого вам доведеться у якості лицарів визволити 4 принцес та повернути викрадений містичний кристал. Цікава зброя, багато екшену та гумор не дадуть вам засумувати. А якщо взяти до уваги, що ви будете грати у компанії до 4 друзів, то у гри майже немає шансів вам набриднути.

Кількість гравців: 1 - 4

Дата виходу: 31 серпня 2010

Платформи: PS3, PS4, PS5, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series, PC, Nintendo Switch

Оцінки на Metacritic: 85/100 від журналістів та 7.9/10 від гравців

Don't Starve Together

Don't Starve Together

Don’t Starve Together - це ще один інді виживач, однак цього разу із цікавими і унікальними персонажами та у по своєму чудовій готичній атмосфері. Світ гри на стільки ж дивовижний і неймовірно таємний як і здається. Вижити тут - це справжній челендж, та без багатьох невдалих спроб чи без гугління інформації не обійдеться. У гри багато секретів, які вам доведеться пізнати для того, щоб вижити. Як і говорив раніше, у грі цікаві персонажі всі зі своїми особливостями та здібностями, які можуть як допомогти вам у проходженні, так і ускладнити його.

Кількість гравців: 1 - 6

Дата виходу: 21 квітня 2016

Платформи: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, PC, Android, IOS

Оцінки на Metacritic: 83/100 від журналістів та 8.1/10 від гравців

Left 4 Dead

Left 4 Dead

Як і Portal, Left for Dead вже стала класикою для кооперативного проходження з друзями. У ній вам доведеться разом з командою товаришів відбиватися від зомбі, рівень за рівнем. Звісно, можна було б взяти і нову гру від творця Left for dead - Back to blood, однак, одразу після свого виходу нова гра не змогла зацікавити аудиторію, і зараз знаходиться у підвішеному стані. Якщо ж вам сподобається, то ще більше всього чекає на вас у сиквелі. От що, а другі частини Valve вміють робити, на відмінну від третіх.

Кількість гравців: 1 - 4

Дата виходу: 17 листопада 2008

Платформи: Xbox 360, PC

Оцінки на Metacritic: 89/100 від журналістів та 9.0/10 від гравців

Dying Light

Dying Light

Dying Light це чудова гра, яка комбінує у собі зомбі та паркур. У ній ви зможете разом зі своїми друзями досліджувати місто Харан, яке наповнено зомбі, і лише невеликі бази людей дають вам хоч трохи перепочити. Відкритим світом дуже приємно переміщуватись, завдяки паркуру ви зможете відкривати для себе все більше і більше нових маршрутів. Бойова система, основною частиною якої є рукопашний бій, також не дасть засумувати. Разом з друзями вам потрібно буде виконувати безліч завдань та намагатися вижити разом.

Кількість гравців: 1 - 4

Дата виходу: 27 січня 2017

Платформи: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, PC, Nintendo Switch

Оцінки на Metacritic: 74/100 від журналістів та 8.1/10 від гравців

GTA 5 Online

GTA 5 Online

Чи потрібно щось розповідати про одну з найвеличніших серій у ігровій індустрії? GTA завжди була феноменом, конкретно у нашому випадку дивує те, як довго онлайн версія GTA 5 живе та розвивається. Зараз у грі просто безліч контенту, навіть не можу уявити, на скільки вистачить гри, якщо почати грати онлайн з другом з нуля зараз. Фактично, у GTA Online є кілька ігор всередині гри. Тут вам і просто великий відкритий світ, у якому можна розважатись та купувати нерухомість і автомобілі, і пограбування, і казино, і власні бізнеси і гонки, як звичайні, так і каскадерські, і ще купа чого. Скільки б я не перераховував, я впевнений, що будуть речі, про які я забуду. Це просто величезний об’єм контенту для отримання задоволення з друзями. Псують тут все хіба що чітери, яких ну дуже багато останнім часом, та навіть у приватних сесіях вам можуть не давати спокою, однак, якщо створити приватну сесію з кількома друзями і вам пощастить з відсутністю читерів, то ви зможете отримати чимало задоволення від гри.

Кількість гравців:  1 - 4 (30 + 2 в сесії)

Дата виходу: 18 листопада 2014

Платформи: PS3, PS4, PS5, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series, PC

Оцінки на Metacritic: 97/100 від журналістів та 8.4/10 від гравців

Звісно, це не всі кооперативні ігри, які існують, однак, це ті, у які я грав особисто та які найбільше мені сподобались. Пишіть в коментарі, якщо знайшли щось цікаве для себе, та які ігри ви б хотіли додати у цей список. Якщо ігор збереться достатньо - нова стаття не змусить себе чекати.